Knikarmen en telescoopgieken, een grote reikwijdte bij een compacte installatie
Als een installatie een grote reikwijdte nodig heeft wordt vaak een telescoopgiek gebruikt. Dat zorgt er niet alleen voor dat de installatie compacter wordt in de parkeerstand, maar het zorgt er ook voor dat de installatie tegelijkertijd een kleine reikwijdte heeft waar dat nodig is.
Om ook deze installaties te kunnen leveren loopt er bij PK Gevelliften momenteel een ontwikkelingstraject. Naast de telescoopgiek, die met ons tandheugel systeem (zie innovaties-aandrijfsystemen) goed te maken is, ontwikkelen we ook de knikarm giek, die hier uitgelicht wordt.
Hoewel een telecoopgiek op zich makkelijk te maken is door kokers in en uit elkaar te laten schuiven met een tandheugel, kleven er ook nadelen aan. Zo is er een complexe besturing nodig om de lier even snel af te laten wikkelen als de giek uitschuift, anders zou de werkbak omhoog gaan bij uitschuiven.
Daarbij zijn stroomkabeltrommels nodig voor de elektra op de schuivende giekdelen. Met andere woorden, er zijn veel extra kostenverhogende onderdelen nodig om de op zich eenvoudige telescoopgiek te laten werken, zeker als er meerdere delen uitgeschoven moeten worden.
Als alternatief ontwikkelen we nu de knikarm giek, waarbij de giek in meerdere delen ingeklapt wordt. Naast de eenvoudige aandrijving met standaard draaikransen kunnen de stroomkabels door de giekdelen gevoerd worden en onze standaard conventionele besturing met relais kan toegepast worden.
Dit maakt dat de installatie naast goedkoper te produceren, makkelijker te onderhouden wordt. Er is geen PLC of computer meer nodig in de besturing en er zijn minder onderdelen nodig om te onderhouden (en wat er niet op zit gaat ook niet stuk...).
Ook is de installatie zo goed op te schalen naar grotere formaten met standaard beschikbare draaikransen en kokers. Uit een basisinstallatie kunnen we zo snel een gehele range ontwikkelen. Daarbij zijn specials op basis van dit systeem, die bijvoorbeeld om de hoek van een gebouw kunnen wassen, ook goed te maken.
Helling rijdende installaties, hefmasten, klimrails: alles moet worden aangedreven. Wij ontwikkelen de systemen hiervoor meestal zelf.
Een situatie die we vaak tegenkomen is een overhangende gevel of balkon met een raam eronder. Om die te bereiken, ontwikkelen we pantografen.